Naar het ziekenhuis...

Door Peatsmoke op maandag 13 november 2017 07:08 - Reacties (11)
Categorie: Fotografie, Views: 4.109

De laatste keer dat ik in dit ziekenhuis was, ligt alweer enige tijd achter me en de locatie is inmiddels gesloopt, dus ik kan er redelijk vrij over schrijven en maak ik gebruik van de gelegenheid om er deze blog aan te besteden.

De laatste tijd worden er veel ziekenhuizen en campussen in België vernieuwd. Het nieuwe ziekenhuis krijgt daarbij meestal geheel nieuwe apparatuur en techniek, waardoor de oude ziekenhuizen soms achterblijven als ware er een Exodus geweest. Deze locatie kreeg daarom al heel snel de naam hospitaal Exodus en de dag nadat ze, deze naam gekregen had, lukte het ons om ze ook te fotograferen. De manier waarop dit lukte was nogal bijzonder, maar daarover zo dadelijk meer.

Onze Zuiderburen hebben best veel zaken –ondanks de problemen van werkloosheid en armoede in een deel van het land- goed voor elkaar. De gezondheidszorg is daar één van, reden waarom veel ziekenhuizen in de grensstreek overspoelt worden door Nederlandse zorgtoeristen. Één van de dingen die “de Belgen” niet goed voor elkaar hebben is het verkeer rond de grote steden en dan met name rond Brussel en Antwerpen. Gevoelsmatig staat het verkeer rond de grote steden, overdag altijd vast, zeker in de ochtenduren en in de namiddag, kan het soms een hel zijn.

We vertrokken daarom redelijk vroeg en gingen vol goede moed op pad. We wisten dat er een deur niet afgesloten was en dat die toegang tot de hele locatie gaf, want binnen was niets meer afgesloten. Na een paar uur kwamen we op de locatie aan en zagen dat het lastig zou worden om ongezien binnen en buiten te komen. De persoon die voor ons in het gebouw was geweest, was daar op zondag geweest en dan is de eerste werkdag van de nieuwe week toch wel wat anders, wat activiteit betreft. Het nieuwe ziekenhuis was nagenoeg naast het oude gebouwd waardoor het een komen en gaan van bezoekers en personeel was. Zo goed we konden probeerden we op te gaan in de mensen en liepen quasi ongeïnteresseerd naar het oude ziekenhuis. De deur die niet afgesloten zou zijn, bleek toch afgesloten en in de kelder van het gebouw waren mensen bezig met de laatste spullen eruit te halen. Dat hadden we natuurlijk niet verwacht omdat de verhuizing toch alweer een paar weken geleden had plaatsgevonden.
Hoewel het niemand uitsprak was het duidelijk dat we hier niet weg wilden gaan zonder foto’s. Toen iemand uit de groep een man uit het gebouw zag komen, keken we elkaar aan en liepen zonder iets te zeggen naar die deur. Toen de man uit zicht verdwenen was, voelden we aan de deur, maar die bleek niet te openen zonder sleutel.

Zelf ben ik wel altijd voorstander om met open vizier te strijden en een locatie als “Heer & Meester” te betreden. Uit ervaring weet ik dat dit juist voor de minste aandacht van omwonenden of voorbijganger zorgt. Als je eens vragen krijgt en je zegt gewoon dat je foto’s gaat maken, halen mensen meestal hun schouders op en lopen door zonder verder veel aandacht aan je te schenken.
We wisten ook dat het geen nut had om ergens in het nieuwe ziekenhuis aan te kloppen en om toestemming te vragen, want zoiets kan nooit onaangemeld.

We bleven in de buurt van de deur staan om te overleggen hoe of wat nu verder, toen plotseling de deur weer van binnenuit geopend werd. Ik zag een jongeman naar buiten komen en bedacht mij geen moment, liep naar hem toe en vroeg hem de deur even vast te houden. De jongeman leek even overrompeld door die vraag, maar desondanks hield hij de deur vast. Ik maakte meteen gebruik van het moment om de deur van hem over te nemen en zei: “Ah, hier kunnen we naar binnen om foto’s te maken van het oude hospitaal, niet”? De jongeman stamelde even “Ja” en ik zei meteen tegen de anderen uit de groep: “Kom maar mannen, ik hou de deur vast”. Ik bedankte de jongeman vriendelijk en zei dat het verder wel zou lukken. De rest van de groep bedacht zich ook geen moment en we liepen hierop gewoon, als waren we aangemeld, het ziekenhuis binnen. Het overrompelen had geholpen en we waren, min of meer met toestemming, in de locatie.

Het eerste kantoortje waar we langs liepen, bleek de koffiekamer te zijn van de mensen die het ziekenhuis verder leeg aan het ruimen waren. We zagen er twee mannen zitten, die we vriendelijk goedendag wensten en gewoon doorliepen, alsof we daar gewoon met ons werk bezig waren. De mannen leken geen aandacht aan ons te schenken en dat gaf moed. Verderop waren nog twee mannen aan het werk, die we ook vriendelijk begroeten. Ook van hun kwam, behalve een vriendelijke groet, verder geen reactie of vraag, dus liepen we door via de trap naar de begane grond.
Daar aangekomen, namen we even de tijd om alles de revue te laten passeren. We lagen in een deuk dat we zo makkelijk binnen wisten te komen in een verlaten ziekenhuis. Zo simpel is een infiltratie dus ook: als je over het goede verhaal, de juiste overtuigingskracht en flair weet te beschikken.

Een verlaten ziekenhuis is in veel opzichten hetzelfde als een verlaten hotel: de gangen en kamers lijken allemaal op elkaar en zijn dus niet zo bijzonder. Als je er op tijd bij bent, zijn de operatiekamers en het mortuarium eigenlijk altijd wel de meest geliefde plekken om te fotograferen. Over het waarom heb ik wel eens een boompje opgezet met iemand waar ik veel mee op pad gegaan ben, misschien dat ik daarover ooit nog eens een blog schrijf.
We bedachten ons dus geen moment en gingen op zoek naar de operatiekamers, die in oudere ziekenhuizen vaak in de buurt van de Intensive Care Units te vinden zijn. Bij het schrijven van deze blog over het bezoek aan Hospitaal Exodus, weet ik niet eens meer op welke verdieping, maar de operatiekamers werden snel gevonden. Via de Spoedeisende Hulp vonden we de weg naar de Operatie Kamer…

Niet veel later stonden we met drie man in de operatiekamers van dit voormalige ziekenhuis. Wat een Walhalla was dit! Verval trof je er nog niet aan, maar dat was ook niet waar we voor gingen. We wilden dit ziekenhuis in maagdelijke staat aantreffen en vastleggen. Nu was het een kwestie van snel werken. We wisten immers niet of de manier waarop we geacteerd hadden, toch niet voor argwaan zou zorgen en even later iemand van de bewaking zou verschijnen.
Er volgt dan een soort ritueel waarop iedereen uitzwermt en op zoek gaat naar composities. Veel tijd is er dan niet: eenmaal de camera horizontaal op het statief en foto’s maken. Zoveel je kunt, van alle ruimtes en zodanig dat je anderen niet in de weg of beeld staat. Veel meer dan bewondering voor de locatie en tips met fotogenieke zaken wordt er op die momenten niet uitgewisseld, dat komt pas later.
Al vrij snel ontdekten we dat er nog gewoon spanning op alle apparatuur stond en hoewel het even zoeken was, wisten we zelfs de operatielampen aan de praat te krijgen. Voor mij was de wijze waarop de operatiekamers erbij lagen wel uniek. De operatietafels worden eigenlijk altijd als eerste verwijderd of zelfs verhuisd, maar in deze locatie waren ze zelfs nog op plekken aanwezig. Dat dan achteraf blijkt dat je net te weinig tijd hebt genomen voor die ene foto, blijf ik wel vaak houden, maar omdat het risico aanwezig is dat je moet vertrekken, wil ik zoveel mogelijk fotograferen in een te korte tijd.

Na de operatiekamers, nam ik ook even de tijd om kamers en gangen in beeld te brengen, maar al snel gingen we op zoek naar het mortuarium. Dat ook mensen doodgaan in een ziekenhuis, wil men natuurlijk niet aan een te grote klok hangen, dus kiest men voor het mortuarium vaak een afgelegen plek met een separate ingang en uitgang…
Met die wetenschap was het mortuarium ook snel gevonden, ondanks dat pas 20 meter voor de ingang ervan, de eerste bordjes hingen. Nadat we ook hier foto’s hadden genomen, besloten we dat het tijd was om afscheid te nemen van deze locatie, want met de tijd dat we er verbleven, groeide het risico dat we verwijderd zouden worden uit de locatie en onze foto’s moeten wissen.
Hieronder zie je hoe ik het ziekenhuis heb weten vast te leggen tijdens dit bezoek:


Foto 1:
https://eosfoto.nl/images/extern/Hospitaal_Exodus_01.jpg
Foto 2:
https://eosfoto.nl/images/extern/Hospitaal_Exodus_02.jpg
Foto 3:
https://eosfoto.nl/images/extern/Hospitaal_Exodus_03.jpg
Foto 4:
https://eosfoto.nl/images/extern/Hospitaal_Exodus_04.jpg
Foto 5:
https://eosfoto.nl/images/extern/Hospitaal_Exodus_05.jpg
Foto 6:
https://eosfoto.nl/images/extern/Hospitaal_Exodus_06.jpg
Foto 7:
https://eosfoto.nl/images/extern/Hospitaal_Exodus_07.jpg
Foto 8:
https://eosfoto.nl/images/extern/Hospitaal_Exodus_08.jpg
Foto 9:
https://eosfoto.nl/images/extern/Hospitaal_Exodus_09.jpg
Foto 10:
https://eosfoto.nl/images/extern/Hospitaal_Exodus_10.jpg
Foto 11:
https://eosfoto.nl/images/extern/Hospitaal_Exodus_11.jpg
Foto 12:
https://eosfoto.nl/images/extern/Hospitaal_Exodus_12.jpg
Foto 13:
https://eosfoto.nl/images/extern/Hospitaal_Exodus_13.jpg
Foto 14:
https://eosfoto.nl/images/extern/Hospitaal_Exodus_14.jpg
Foto 15:
https://eosfoto.nl/images/extern/Hospitaal_Exodus_15.jpg
Foto 16:
https://eosfoto.nl/images/extern/Hospitaal_Exodus_16.jpg
Foto 17:
https://eosfoto.nl/images/extern/Hospitaal_Exodus_17.jpg
Foto 18:
https://eosfoto.nl/images/extern/Hospitaal_Exodus_18.jpg
Foto 19:
https://eosfoto.nl/images/extern/Hospitaal_Exodus_19.jpg
De laatste:
https://eosfoto.nl/images/extern/Hospitaal_Exodus_20.jpg

Volgende: Vuile bommen... 11-'17 Vuile bommen...

Reacties


Door Tweakers user Tweakez, maandag 13 november 2017 10:51

Wat een prachtige plaatjes, ik begrijp je gedachtengang dat je te weinig tijd hebt voor die perfecte foto. Toch is het ontzettend tof om dit soort foto's te zien van een ziekenhuis, en al helemaal van locaties waar je als bezoeker nooit komt.

Het verbaast me nog steeds hoe je op deze top-locaties komt en deze prachtige foto's met ons kan delen.

Ik blijf je 'stil' volgen! Keep up the good work!

Door Tweakers user 461943, maandag 13 november 2017 10:58

Draai anders even een MRI :P

Door Tweakers user croontje, maandag 13 november 2017 11:32

Volgens mij is het een CT scan. In ieder geval geen MRI

Door Tweakers user Gman, maandag 13 november 2017 14:29

Gaaf man. Leuk verhaal.
Net doen alsof je er hoort en je niet zenuwachtig gedragen werkt inderdaad heel vaak. (dat is niet altijd makkelijk).

Ik zou de foto's extremer bewerken, mag wel meer contrast. Ook een goede zwart/wit bewerking met flink contrast doet het vaak goed bij Urbex foto's.

Door Tweakers user Peatsmoke, maandag 13 november 2017 18:44

Tweakez schreef op maandag 13 november 2017 @ 10:51:
Wat een prachtige plaatjes, ik begrijp je gedachtengang dat je te weinig tijd hebt voor die perfecte foto. Toch is het ontzettend tof om dit soort foto's te zien van een ziekenhuis, en al helemaal van locaties waar je als bezoeker nooit komt.

Het verbaast me nog steeds hoe je op deze top-locaties komt en deze prachtige foto's met ons kan delen.

Ik blijf je 'stil' volgen! Keep up the good work!
Bedankt man! Kennen en gekend worden is belangrijk. Het hebben van ene auto en niet pietluttig doen over benzinegeld, kan ook soms helpen... ;)
croontje schreef op maandag 13 november 2017 @ 11:32:
Volgens mij is het een CT scan. In ieder geval geen MRI
Het is idd een CT: Siemens Somatom Sensation 16.
Gman schreef op maandag 13 november 2017 @ 14:29:
Gaaf man. Leuk verhaal.
Net doen alsof je er hoort en je niet zenuwachtig gedragen werkt inderdaad heel vaak. (dat is niet altijd makkelijk).

Ik zou de foto's extremer bewerken, mag wel meer contrast. Ook een goede zwart/wit bewerking met flink contrast doet het vaak goed bij Urbex foto's.
Er zijn al genoeg mensen die dit soort foto's maken en ze daarna bewerken of toonbaar maken met extreme bewerkingen en tone-mapping. Voor mij is het juist de uitdaging om de foto's zo natuurlijk mogelijk te laten uitzien en het daarmee ook interessant te maken voor mensen die gewoon interesse hebben in het gebouw. Van een minder goede foto een prachtige plaat maken, waarmee je veel likes op FB of Flickr genereert, is helemaal niet zo moeilijk, maar dat heeft weinig meer met fotografie te maken.
Het is wel een idee om daar eens een blog aan te besteden, met originele foto en bewerkte plaat. :)

Door Tweakers user LankHoar, maandag 13 november 2017 19:58

Mooie platen weer! Toch een beetje gemixte gevoelens bij de locatie. Wat mij betreft wat te "vers" :) Dat je dan eens kunt rondneuzen in een mortuarium is wel weer heel... bijzonder.

Blijf maar komen met die blogs, mijn RSS feeder staat aan! :+

Door Tweakers user pimskie, dinsdag 14 november 2017 09:10

Heel tof om te lezen en prachtige foto's! Ik ga je blog zeker in de gaten houden.

"“Kom maar mannen, ik hou de deur vast”. Ik bedankte de jongeman vriendelijk en zei dat het verder wel zou lukken. " geniaal :)

Door Tweakers user ybos, dinsdag 14 november 2017 10:56

LankHoar schreef op maandag 13 november 2017 @ 19:58:
Mooie platen weer! Toch een beetje gemixte gevoelens bij de locatie. Wat mij betreft wat te "vers" :) Dat je dan eens kunt rondneuzen in een mortuarium is wel weer heel... bijzonder.

Blijf maar komen met die blogs, mijn RSS feeder staat aan! :+
Had hetzelfde idee, te vers, goeie omschrijving. Doe mij maar oude fabrieken die al tientallen jaren uit bedrijf

Door Tweakers user Peatsmoke, dinsdag 14 november 2017 11:46

LankHoar schreef op maandag 13 november 2017 @ 19:58:
Mooie platen weer! Toch een beetje gemixte gevoelens bij de locatie. Wat mij betreft wat te "vers" :) Dat je dan eens kunt rondneuzen in een mortuarium is wel weer heel... bijzonder.

Blijf maar komen met die blogs, mijn RSS feeder staat aan! :+
Te nieuw, ja... maar als je twee maanden later komt is de boel al gesloopt, kom je er nu, is het gebouw al geruimd. Ziekenhuizen zoals bijvoorbeeld Hospital Plaza zijn er niet meer en komen -gezien de populariteit van deze hobby- wss ook nooit meer...

Zelf hou ik ook wel meer van de afbladerende verf en deels ingestorte plafonds, maar met urbex is het net als met veel andere zaken: verandering van spijs doet eten... :)

Door Tweakers user Peatsmoke, dinsdag 14 november 2017 11:47

pimskie schreef op dinsdag 14 november 2017 @ 09:10:
Heel tof om te lezen en prachtige foto's! Ik ga je blog zeker in de gaten houden.

"“Kom maar mannen, ik hou de deur vast”. Ik bedankte de jongeman vriendelijk en zei dat het verder wel zou lukken. " geniaal :)
Ik heb er nog wel wat in de pijpleiding zitten. Het zullen zeker niet allemaal van die ongelofelijke verhalen zijn als dit, maar er zijn nog wel wat leuke blogs te maken. ;)

Door Tweakers user JT, woensdag 15 november 2017 14:22

Leuke serie! Het bevalt mij wel dat je niet zo hevig aan nabewerking doet. Dat is toch weer een andere sport dan fotografie.Ik ben zelf ook meer van naturel.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.