Vuile bommen...

Door Peatsmoke op woensdag 8 november 2017 05:53 - Reacties (12)
Categorie: Fotografie, Views: 4.743

Alweer mijn vijfde blog hier op Tweakers. Ditmaal gooi ik de blog over een iets andere boeg en omdat de titel van de blog rechtstreeks betrekking heeft op deze locatie vertel ik er verder niets over. Hoewel het nogal wat voeten in aarde had om deze locatie te kunnen fotograferen, ben ik mij er ook van bewust dat –als vier mensen die enkel foto’s maken en zonder daarvoor niets verbreken- het radioactieve materiaal weten te bereiken, dit ook mensen kunnen bereiken die daarmee echt verkeerde bedoelingen hebben.

In deze blog maak ik gebruik van de mogelijkheid om iets meer te vertellen over mijn hobby: wat erbij komt kijken, enkele ongeschreven regels en wat je zoal tegen kunt komen op locaties.
Urbex (=samenvoeging van Urban Exploration) is eigenlijk niets meer of minder dan het ontdekken van verlaten plaatsen die in gebruik zijn (geweest) bij mensen. Sommigen gaan zelfs zover dat ze van mening zijn dat ook het verkennen van plaatsen die nog in gebruik zijn bij mensen, verkennen. Dit wordt dan een infiltration genoemd. Zover ga ikzelf niet: bij urbex ik beperk mij tot plaatsen die ooit in gebruik zijn geweest, maar nu niet meer in gebruik zijn bij mensen.
Verlaten plekken die nog maar pas in gebruik geweest zijn en nog aan de ogen van de massa onttrokken worden, hebben vaak een grote aantrekkingskracht op mensen die deze hobby beoefenen.
Zelf heb ik een duidelijke voorkeur voor zware industrie, religieuze gebouwen en oude kastelen. De eerste vanwege de grootsheid van de complexen en de laatste twee vanwege de schoonheid van de gebouwen en de bijzondere architectuur waaronder ze gebouwd zijn. Verder heb ik ook wel een voorliefde voor (psychiatrische) ziekenhuizen, vooral vanwege de sfeer die je daar soms kunt aantreffen.

Mijn bezoeken of verkenningen probeer ik altijd zo natuurgetrouw als mogelijk vast te leggen. Foto’s op mijn website, onder de rubriek urbex, vertellen vooral het verhaal van het gebouw en liefst nog van de gebruikers ervan. In de rubriek urbex vindt je bij mij geen HDR-foto’s met extreme en sfeervolle bewerkingen omdat dit niet weergeeft hoe een locatie er bij ligt, maar enkel mooie foto’s geeft. Dat is een keuze die ieder voor zich maakt: mijn urbex is vooral erop gericht om een gebouw of locatie weer te geven zoals ik het zag tijdens mijn bezoek.
Op mijn website heb ik een uitgebreider artikel geschreven over urbex en de wetgeving waarmee je onherroepelijk te maken krijgt als je deze verslavende hobby beoefent.

Het zoeken en vinden van locaties vormde lange tijd een belangrijk onderdeel van deze hobby, maar inmiddels lijkt het erop dat veel mensen alleen nog tot doel hebben om in zo kort mogelijke tijd, zoveel mogelijk locaties te fotograferen.
Het gevolg hiervan is dat locaties binnen de kortste keren platgelopen worden en nog veel erger: locaties vernield worden of er gewoon spullen worden weggenomen. Ik wijs hierbij niet alleen naar de zogenaamde urbexers, maar ik weet dat er mensen zijn die het niet zo nauw nemen met de gouden regel: “take nothing but pictures and leave nothing but footprints”.

Laat ik duidelijk zijn: deze weblogs zijn niet bedoeld om mensen aan te zetten tot het beoefenen van deze hobby, want inmiddels zijn er al zoveel mensen die zich urbexer noemen, dat het geheel bij mij op een lager pitje is komen te staan en ik weer meer gewone fotografie doe dan urbex-fotografie.
Met deze weblogs wil ik mensen een kijk geven hoe dergelijke foto’s tot stand komen en wat je er soms voor moet doen om zo’n foto’s te maken. De meeste locaties liggen immers niet direct in de eigen woonplaats en ze zijn soms lastig te fotograferen, vanwege lichtomstandigheden, bereikbaarheid en andere invloeden van buitenaf.

In de jaren dat ik actief bezig ben met urbex, ben ik al wat zaken tegengekomen, maar een stuk radioactief materiaal, waarmee je toch maar even een vuile bom zou kunnen maken, spande toch wel echt de kroon.
In verlaten huizen vindt je behalve een hele hoop persoonlijke spullen en sierraden, ook nog vaak behoorlijke hoeveelheden geld, maar ook wapens en munitie kom je wel eens tegen in verlaten huizen van onze Zuiderburen. Verder blijven er ook in bedrijfsgebouwen soms grote sommen geld of waardevolle spullen achter. Soms heeft dat te maken met een faillissement of plotselinge overlijden van de bewoner of eigenaar, maar het blijft bizar dat er niemand meer naar omkijkt en alles gewoon achterblijft.
In het verleden ben ik ook wel eens in huizen geweest, waarbij ik mijzelf eigenlijk wel ongemakkelijk voelde en heb daardoor ook geen interesse meer in dergelijke locaties. In de huizen waarover ik het heb, bleef de hele huisraad achter: inclusief familiefoto’s, fotoalbums, maar ook persoonlijke- en intieme spullen. Na twee keer in zo’n huis geweest te zijn had ik het ermee gehad: ik voelde mij daar meer voyeur dan iemand met oprechte interesse voor verlaten plaatsen.
Sindsdien laat ik dergelijke locaties dan ook gewoon links liggen en beperk mij alleen tot de objecten die ik wel interessant vind.
Uit eigen ervaring weet ik ook dat wanneer familie afstand doet van een erfenis, eigenlijk alleen maar de begrafenis of crematie geregeld wordt, door de gemeenschap. Bezittingen blijven onaangeroerd, ook al hebben die heel veel waarde en zelfs een meubelwinkel met complete inventaris staat gewoon al jaren weg te rotten, terwijl je daarmee toch heel wat armlastige gezinnen van goede meubels had kunnen voorzien.

Goederen die achterblijven op locaties is toch eigenlijk wel lastig: enerzijds wil je niet dat dergelijke spullen in verkeerde handen komen maar anderzijds balanceer ikzelf ook op het randje van de wet en ga ik soms er overheen (verboden toegang). Om dan naar de plaatselijke politie te stappen met het verhaal: “Ik was net in dat verlaten huis en zag daar een geweer met patronen liggen”, is ook al zoiets… In mijn fantasie zie ik dan al de matraque op tafel gelegd worden en hoor ik een voormalige Rijkswachter meteen vragen: “Alleez, wat deed ge daar dan”?
In Duitsland liggen die zaken nog wat lastiger: daar kennen ze het begrip “das befriedete Besitztum eines anderen” in het artikel van huisvredesbreuk en is de politie –bij kennisneming van een misdrijf- verplicht om vervolging in te stellen. Een discretionaire bevoegdheid om te vervolgen, zoals bijvoorbeeld in Nederland en BelgiŽ, kent men daar niet.

Na het bezoek aan onderstaande locatie heb ik ook lang met het idee gelopen om melding te maken van de aangetroffen radioactieve stof, maar ja: waar meldt je dat en wat zijn daarvan de gevolgen voor jezelf?
Inmiddels heb ik begrepen dat het laboratorium geruimd is en ik ga ervan uit dat dit ook zo is, want ik heb er –na onze verkenning- ook nauwelijks of geen foto’s meer van gezien. Kennelijk beseften de mensen die in deze locatie geweest zijn ook dat dit iets anders was dan een doorsnee laboratorium en dat het zaak was, deze locatie niet aan anderen bekend te maken.
Toen was dat nog zo…


https://eosfoto.nl/images/extern/Labo_Herzog_urbex_01.jpg
https://eosfoto.nl/images/extern/Labo_Herzog_urbex_02.jpg
https://eosfoto.nl/images/extern/Labo_Herzog_urbex_03.jpg
https://eosfoto.nl/images/extern/Labo_Herzog_urbex_04.jpg
https://eosfoto.nl/images/extern/Labo_Herzog_urbex_05.jpg
https://eosfoto.nl/images/extern/Labo_Herzog_urbex_06.jpg
https://eosfoto.nl/images/extern/Labo_Herzog_urbex_07.jpg
https://eosfoto.nl/images/extern/Labo_Herzog_urbex_08.jpg
https://eosfoto.nl/images/extern/Labo_Herzog_urbex_09.jpg
https://eosfoto.nl/images/extern/Labo_Herzog_urbex_10.jpg
https://eosfoto.nl/images/extern/Labo_Herzog_urbex_11.jpg
https://eosfoto.nl/images/extern/Labo_Herzog_urbex_12.jpg

Volgende: Naar het ziekenhuis... 11-'17 Naar het ziekenhuis...
Volgende: Heavy Metal 11-'17 Heavy Metal

Reacties


Door Tweakers user Flaat, woensdag 8 november 2017 08:58

Teaser! Je maakt het wel heel moeilijk om niet verder te vragen over de plek zo...

Wel een insane plek idd, zover ik kan ziet werden hier dus staven met radioactief materiaal gemaakt? Behoorlijk lijp dat dit zo achter gelaten is idd.

Door Tweakers user walteij, woensdag 8 november 2017 09:03

Nu is de vraag wat voor radioactief materiaal hier precies mee gewerkt werd.
Als dit materiaal is dat voor medische doeleinden wordt gebruikt, is het toch wel een iets ander verhaal.
Dit is minder sterk radioactief en met een vrij lage halfwaardetijd, waardoor er heel veel materiaal gebruikt moet worden wil het ook een gevaar voor de omgeving veroorzaken.
Met een geigerteller zou je in principe al snel weten of er echt materiaal aanwezig is en hoe sterk dit is (behalve natuurlijk als het is ingesloten in dat groene vat).

Natuurlijk is het een risico en is het goed dat het lab ondertussen ontruimd is.

Blijft natuurlijk de vraag over: Ben je daar zelf blootgesteld aan straling?

Door Tweakers user Peatsmoke, woensdag 8 november 2017 09:06

Flaat schreef op woensdag 8 november 2017 @ 08:58:
Teaser! Je maakt het wel heel moeilijk om niet verder te vragen over de plek zo...

Wel een insane plek idd, zover ik kan ziet werden hier dus staven met radioactief materiaal gemaakt? Behoorlijk lijp dat dit zo achter gelaten is idd.
Zo erg was het gelukkig niet.
Het is een kleine hoeveelheid radioactief materiaal dat oa gebruikt wordt voor metingen. Gezien de lange halfwaardetijd van AM241 is het toch wel behoorlijke rotzooi en zou voor de nodige paniek zogen als hiervan een vuile bom gemaakt zou zijn.
walteij schreef op woensdag 8 november 2017 @ 09:03:
Nu is de vraag wat voor radioactief materiaal hier precies mee gewerkt werd.
Als dit materiaal is dat voor medische doeleinden wordt gebruikt, is het toch wel een iets ander verhaal.
Dit is minder sterk radioactief en met een vrij lage halfwaardetijd, waardoor er heel veel materiaal gebruikt moet worden wil het ook een gevaar voor de omgeving veroorzaken.
Met een geigerteller zou je in principe al snel weten of er echt materiaal aanwezig is en hoe sterk dit is (behalve natuurlijk als het is ingesloten in dat groene vat).

Natuurlijk is het een risico en is het goed dat het lab ondertussen ontruimd is.

Blijft natuurlijk de vraag over: Ben je daar zelf blootgesteld aan straling?
Americium 241.
Er werd geen radioactief materiaal gemaakt, maar er werden metingen mee verricht. De mate waarin ikzelf blootgesteld werd aan dit materiaal bleef ruim binnen de normen. ;)

[Reactie gewijzigd op woensdag 8 november 2017 09:14]


Door Tweakers user Deurges, donderdag 9 november 2017 10:30

Mooie foto's! Zeer zeker begrijpelijk mbt die wapens. Je kunt toch ook anoniem een melding maken? Als je niet meer terug gaat, moet je er natuurlijk wel vanuit gaan dat het opgelost wordt door de lokale overheid.

Waardevolle spullen, tja, ik denk dat je 1 van de weinige bent die zoiets laat liggen. Tegenwoordig kun je alles op e-bay verkopen en zeker als het al jaren op zo'n plek ligt.

Door Tweakers user ybos, donderdag 9 november 2017 10:46

5e foto is wel grappig, vraag me af wat dat apparaat daar doet. Is om de isolatiewaarde/doorslagwaarde van een vloeistof te bepalen. In de hoogspanningswereld word dit veel gebruikt om de doorslagwaarde van isolerende olie te testen.

Door Tweakers user LankHoar, donderdag 9 november 2017 16:10

Prachtige foto's, en wat lijkt het me stoer om in zo'n lab rond te kijken! Een tijd terug was ik ook in een lab, maar die stond al sinds de jaren '60 leeg, en was in een heel andere staat dan deze.

Urbexen is super gaaf. Ik vond dit altijd al leuk, tot ik er vorig jaar achter kwam dat er ook een woord voor is. Echter vraag ik me altijd af, hoe kom je aan nieuwe locaties? De locaties waar ik terecht kom zijn meer bij toeval.

Ik kan me nog wel wat uurtjes zoet houden met de foto's op je website, haha :)

[Reactie gewijzigd op donderdag 9 november 2017 16:34]


Door Tweakers user Peatsmoke, vrijdag 10 november 2017 13:52

Deurges schreef op donderdag 9 november 2017 @ 10:30:
Mooie foto's! Zeer zeker begrijpelijk mbt die wapens. Je kunt toch ook anoniem een melding maken? Als je niet meer terug gaat, moet je er natuurlijk wel vanuit gaan dat het opgelost wordt door de lokale overheid.

Waardevolle spullen, tja, ik denk dat je 1 van de weinige bent die zoiets laat liggen. Tegenwoordig kun je alles op e-bay verkopen en zeker als het al jaren op zo'n plek ligt.
Laat ik zo zeggen: ik laat het liggen en de mensen met wie ik op stap ga ook, maar helaas weet ik ook dat niet iedereen dat doet.
Voor mij is het simpel: ik ben te gast op een locatie en daar gedraag ik mij naar. Verder is het zo dat urbex een onschuldige overtreding oplevert zolang je niks kapot maakt, en niks wegneemt. Zodra je meer doet dan foto's nemen, kun je een groot probleem hebben en daar pas ik voor.
ybos schreef op donderdag 9 november 2017 @ 10:46:
5e foto is wel grappig, vraag me af wat dat apparaat daar doet. Is om de isolatiewaarde/doorslagwaarde van een vloeistof te bepalen. In de hoogspanningswereld word dit veel gebruikt om de doorslagwaarde van isolerende olie te testen.
Ik zou het je niet kunnen vertellen en wist niet eens waarvoor het was, maar het bekte leuk voor de foto... :D
Dat is dan weer het voordeel van zo'n reeks op Tweakers plaatsen: je leert weer wat bij. :)
LankHoar schreef op donderdag 9 november 2017 @ 16:10:
Prachtige foto's, en wat lijkt het me stoer om in zo'n lab rond te kijken! Een tijd terug was ik ook in een lab, maar die stond al sinds de jaren '60 leeg, en was in een heel andere staat dan deze.

Urbexen is super gaaf. Ik vond dit altijd al leuk, tot ik er vorig jaar achter kwam dat er ook een woord voor is. Echter vraag ik me altijd af, hoe kom je aan nieuwe locaties? De locaties waar ik terecht kom zijn meer bij toeval.

Ik kan me nog wel wat uurtjes zoet houden met de foto's op je website, haha :)
Hoe je aan nieuwe locaties komt? Daarover kan ik heel stoer doen en zeggen dat ik ze op Google gevonden heb, maar dat is niet waar. Een groot deel heb ik gekregen van mensen, het andere deel heb ik gezocht en gevonden. Verder is er nog een deel dat ik gekregen heb omdat ik mensen ook mee genomen heb naar (vrij) unieke locaties.

Het is echt niet zo dat iedereen zelf zoekt, maar er wordt wel een eigen initiatief verwacht. Het is net als in het echt geven en nemen, net zoals kennen en gekend worden. Dat ik dat openlijk vertel wordt mij niet altijd in dank afgenomen, net zoals het feit dat ik ook verteld dat sommige "die hard urbexers" echt niet zo heilig zijn als ze doen voorkomen. Gelukkig weet iedereen dat ik fatsoenlijk omga met locaties en heb dus nog wel wat mensen die ik ken en die bereid zijn mij te helpen, omdat ik hun ook al eens aan informatie geholpen heb. ;)

Door Tweakers user Kliko, vrijdag 10 november 2017 14:33

Gave foto's.

Maar in het geval van meldingen.
Waarom geen anonieme tip? Misschien in het buitenland wat lastiger, maar het zou toch niet onmogelijk zijn?
Al maak je een dump-e-mail adres aan die 30min actief is. Stuur je daarmee een mailtje naar (ik noem maar wat) info@politie.nl. Dan ben je er toch al?

Door Tweakers user _ferry_, vrijdag 10 november 2017 16:01

Toffe plek, ook zoals alles gewoon van de 1 op de andere dag is achtergelaten. Ben zelf 1x mijn voormalige school binnengegaan met camera en zaklamp. Was best spannend en apart om daar rond te lopen. Vooral als je dan de zolder, lerarenkamer etc. betreed waar je vroeger als scholier echt niet mocht komen.

Door Tweakers user Peatsmoke, zaterdag 11 november 2017 13:07

Kliko schreef op vrijdag 10 november 2017 @ 14:33:
Gave foto's.

Maar in het geval van meldingen.
Waarom geen anonieme tip? Misschien in het buitenland wat lastiger, maar het zou toch niet onmogelijk zijn?
Al maak je een dump-e-mail adres aan die 30min actief is. Stuur je daarmee een mailtje naar (ik noem maar wat) info@politie.nl. Dan ben je er toch al?
Zoals ik al schreef is de locatie inmiddels zo goed als zeker geruimd. Iemand van wie ik weet dat hij te vertrouwen is, heeft mij dat al een hele tijd geleden verteld. Hij is ter plaatse geweest en trof alleen lege ruimtes aan.
_ferry_ schreef op vrijdag 10 november 2017 @ 16:01:
Toffe plek, ook zoals alles gewoon van de 1 op de andere dag is achtergelaten. Ben zelf 1x mijn voormalige school binnengegaan met camera en zaklamp. Was best spannend en apart om daar rond te lopen. Vooral als je dan de zolder, lerarenkamer etc. betreed waar je vroeger als scholier echt niet mocht komen.
Dat zijn wellicht nog wel de leukste explores: plekken waar jezelf binding mee hebt en waar nog (vrijwel) niemand voor jou was.

Door Tweakers user klaaz, zondag 12 november 2017 09:20

walteij schreef op woensdag 8 november 2017 @ 09:03:
Nu is de vraag wat voor radioactief materiaal hier precies mee gewerkt werd.
Als dit materiaal is dat voor medische doeleinden wordt gebruikt, is het toch wel een iets ander verhaal.
Dit is minder sterk radioactief en met een vrij lage halfwaardetijd, waardoor er heel veel materiaal gebruikt moet worden wil het ook een gevaar voor de omgeving veroorzaken.
Met een geigerteller zou je in principe al snel weten of er echt materiaal aanwezig is en hoe sterk dit is (behalve natuurlijk als het is ingesloten in dat groene vat).

Natuurlijk is het een risico en is het goed dat het lab ondertussen ontruimd is.

Blijft natuurlijk de vraag over: Ben je daar zelf blootgesteld aan straling?
Oh ja? https://en.wikipedia.org/wiki/Goi%C3%A2nia_accident

Door Tweakers user pimskie, dinsdag 14 november 2017 09:18

Wederom een top post. Erg interessant om te lezen allemaal, wat je overwegingen zijn, welke beslissingen je voor jezelf neemt, etc. Respect voor de mensen die de plekken bezoeken en de plek onberoerd laten.
Het lijkt me ook bizar om in 'iemands' verlaten huis te komen met foto's en dergelijke. Laat staan er wapens aan te treffen..

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier ťťn aanmaken.